Varför släktforska?  

Att släktforska är vanligtvis en hobby som många personer föredrar, men det kan också finnas många andra anledningar till att man vill veta mer om det förflutna och sin familj.

Old family photo, circa 1952,Russia

Förr i tiden var det betydligt svårare att släktforska då internet inte alls fanns och även om man ser tillbaka förr då internet existerade, är det få personer som hade möjligheten att just använda internet för att ta reda på information om sin familj och blodsband.

För många kan det kännas som att släktforskning inte är nödvändig, som att man lägger ner mycket av sin tid på någon man aldrig känt eller på en tidsperiod som inte längre känns aktuell. Att släktforska och att känna till sin historia och härkomst är dock en stor tillgång, om inte för dig själv så möjligtvis för dina barn eller barnbarn som troligtvis kommer överösa dig med frågor, precis som barn gör.

Är man inte insatt i släktforskning kan det vara lätt att tro att det enbart går ut på att veta personers namn, födelseort och var de dog men släktforskning kan tas mycket längre än så, t.ex. att få veta vilka öden som drabbade familjen, hur de bodde och levde, om de ägde några djur eller var de arbetade. Det kan låta som onödig information för många, men är ett fantastiskt sätt att komma närmare de släktingar som man aldrig fick möjlighet att lära känna, men som man någonstans, långt, långt borta, faktiskt härstammar från. Kanske får du reda på att du är mer än svensk i blodet, att dina förfäder ägde en framgångsrik fabrik eller immigrerade till USA för att söka lyckan och pengar.

Large family posing for annual photoLarge family posing for annual photo

Släktforskning behöver inte vara så krångligt som det kanske låter. Tack vare att internet är så pass stort som det är idag och innehåller all den information och arkiv som kan vara nödvändiga för din resa, behöver du sällan lyfta dig från soffan. Trots detta är släktforskning något som kräver mycket tid och engagemang, att enbart söka efter olika förfäders namn på nätet kommer tyvärr inte att ge speciellt mycket, men för den som är intresserad finns det många bra hemsidor för just släktforskning att använda sig av.