Undvik fallgroparna när du släktforskar

Det har blivit alltmer populärt att släktforska. Människor vill veta var de kommer ifrån, vilka släktingar som kanske fortfarande finns vid liv och som de inte visste fanns. Det finns många orsaker till varför man kan vilja veta mer om sin härkomst och idag är möjligheterna till släktforskning väldigt stor. Den som önskar kan använda sig av ett företag som gör hela arbetet åt en. Det enda som krävs då är att man skickar in ett salivprov, vanligtvis ett prov från insidan av kinden, och därefter inväntar resultat. Det går också bra att göra arbetet själv, men det kommer helt klart att vara lite mer tidskrävande. Att använda sig av ett företag kan dock vara väldigt kostsamt beroende på hur mycket information man vill få reda på.

Har du valt att släktforska själv finns det en del saker som kan vara bra att ha koll på. Visste du till exempel att det finns en del fallgropar som är nödvändiga att undvika för att din forskning ska gå så bra som möjligt? Här har vi listat några av de vanligaste misstagen som sätter käppar i hjulen.

Slarviga präster

Det finns en hel del socknar som hade präster som var otroligt noggranna. Man skrev ner precis all information om alla människor, även gällande de barn som ansågs vara oäkta. Sedan finns det även socknar där prästerna inte alls brydde sig så mycket som de kanske borde. Människor blev skrivna under fel namn, datum eller till och ibland angavs dödsfall för fel människor. För att undvika att du släktforskar helt uppåt väggarna fel så se till att du alltid kontrollerar uppgifterna en extra gång.

Fotografier

Äldre fotografier kan många gånger vara ett utmärkt sätt att få reda på mer om dina släktingar. Förr var det inte ovanligt att man skrev både namn och datum bakom fotografiet, men visst kommer du att hitta bilder där människor inte är angivna. Om du har en äldre släkting som du kan använda dig av så gå igenom fotoalbum tillsammans. Gillar du att skapa fotoalbum själv så se till att förenkla släktforskningen för dina barn eller barnbarn. Skriv alltid på baksidan av fotografierna vem bilden föreställer.

Notera mera

Har du börjat släktforska, men struntat i att notera var du har hittat informationen? Du är inte ensam, men att notera socken, sidnummer och liknande är viktigt. Det kommer att komma en tid då du behöver gå tillbaka och ta upp tråden igen och då kommer du behöva göra om väldigt mycket arbete i onödan. Använd dig av ett vanligt noteringsblock eller skriv ner informationen i ett word-dokument.