Släktforskning kan lösa brott

Släktforskning är en hobby som lockar många och det har på senare tid blivit allt mer populärt att ägna sig åt detta. I en allt mer internationell värld är det intressant att veta mer om vem man är, sina släktingar och var ens ursprungliga rötter finns. Det finns många olika sätt att släktforska. Ta del av Riksarkivets guide för att lära dig mer om hur du ska gå till väga.

Det finns många anledningar till att människor väljer att släktforska. Ofta snubblar man över information som kan härledas till sig själv och den närmaste familjen. Det kan handla om allt från fysiska likheter, delade intressen till sjukdomar och kroppsliga åkommor som ärvts i nedstigande led från dina släktingar. En sjukdom som är ärftlig är artros. Besök gärna den här sajten för att lära dig mer om artros och hur du kan behandla och lindra besvären.

På senare år har människors nyfikenhet på sitt ursprung lett till oanade fördelar – nämligen att gamla olösta brottsfall kan klaras upp. Det är släktforskningssajterna som möjliggjort detta. Människor skickar in ett DNA-prov till dessa företag för att sedan genom detta få information om vilket ursprung man har. Ofta får man veta från vilken del av världen ens förfäder kommer och man kan även länkas samman med avlägsna släktingar.

Ett uppmärksammat fall som fått sin lösning efter 40 år är det som rör den ökände Golden State Killer, en seriemördare som härjade i Kalifornien på 70- och 80-talet. Efter att ha identifierats via en släkting som skickat in sitt DNA till en släktforskningssajt har han erkänt sig skyldig till 13 mord och ett otal våldtäkter och inbrott.

I Sverige finns det också fall som länge har gäckat polisen som nyligen fått sin lösning tack vare en DNA-sajt. Det är dubbelmordet i Linköping 2004 där en liten pojke och en kvinna mördades på öppen gata som äntligen har fått sin lösning.