Släktforska utomlands

Drömmer du om att hitta den där okända berömda släktingen som några äldre släktingar pratat om, men som ingen har kunnat bekräfta? Släktforskning är intressant ur flera olika perspektiv, inte minst för att få veta mer om sina förfäder, få förståelse för varifrån till exempel hantverkskunskaper kommer och hur släkten har rört sig över Sverige, hela Europa eller länder utanför Europa. När man kommer några generationer bakåt i släktleden är det inte helt ovanligt att stöta på migranter och emigranter. Det är då det riktigt spännande börjar, att släktforska utomlands.

Nödår och emigrering

På 1800-talet var barnkullarna stora och regel var att äldste sonen fick ärva gården. De yngre sönerna fick söka tjänst som dräng på någon annan gård och döttrarna giftes bort eller fick anställning som husa eller piga tills de gifte sig. Under nödåren på 1800-talet senare hälft var det många svenskar som emigrerade till USA för att prova lyckan, inte minst sönerna om inte hade någon gård att ärva. En del som emigrerade återvände hem efter några år medan andra stannade i USA. deltagarna i TV-programmet Allt för Sverige är ättlingar till emigranterna och med SVT:s hjälp får de både lära känna sina förfäders modersland, deras kultur och den som vinner tävlingen får även träffa sina svenska släktingar.

Hitta släktingar i USA

För den som vet att delar av släkten emigrerade till USA och som vill försöka spåra släktingarna finns det flera bra nätbaserade databaser att söka i. En av de mest kända och mest omfattande är Ancestry. Här behöver du inte boka tolk, utan kan direkt börja söka på dina förfäders namn. Om du inte vet namnen på dem som utvandrade, är det enklaste att börja med att skriva in dig själv, dina föräldrar samt far- och morföräldrar och sedan successivt leta dig bakåt. Passa också på att fråga äldre släktingar, innan det är för sent, om släktingar och olika händelser eftersom de uppgifterna kan hjälpa dig att bekräfta om den fakta du hittar om dina släktingar stämmer eller inte. Tack vare den digitala tekniken är det lätt att släktforska utomlands.