Släktforska – så gör du för att komma igång!

Det har aldrig varit mer populärt att släktforska än vad det är idag och det har heller aldrig varit enklare. Trots att det finns många sätt att göra det på så kan det för många kännas svårt att komma igång. Orsakerna till detta kan vara många. Vissa är mycket nervösa över vilka svar på frågor som de kommer att få, medan det för andra främst handlar om att de inte orkat ta reda på hur man ska starta processen. I vilken ände ska man börja?

1. Börja i din närmaste krets

Det enklaste och snabbaste steget till att börja släktforska är genom att prata med dina föräldrar eller andra släktingar. Här finns det oftast väldigt mycket information att hitta i form av dagböcker, tidningsurklipp som sparats eller gamla fotografier och brev.

2. Böcker och nätet

När du har samlat på dig den information som du har kunnat få ut från släktingar är det dags att gräva djupare. Du kan t.ex. använda dig av tidningar på nätet som hjälper dig att släktforska på rätt sätt. Även Riksarkivet är ett bra sätt att komma igång. Du kan även ta hjälp av ett flertal olika betaltjänster som finns tillgängliga online. Sidorna fungerar likt dejtingsidor där du fyller i information om dig själv och sedan blir matchad mot andra singlar. Att matchas mot andra är idag det bästa sättet för dig att hitta en partner som passar in på dina önskemål och som delar samma intressen som du. Skillnaden vid släktforskning är naturligtvis att du inte är ute efter att dejta. Du fyller i så mycket av ditt släktträd som du bara kan och på så sätt kan du anknytas till andra. Detta är dock en betaltjänst.

3. Släktforskargrupper

Sverige har ett flertal olika grupper för människor som är ute efter samma sak – att släktforska och lära sig mer om sig själva och sin härkomst. I dessa grupper kan du tala med andra människor för att få råd och vägledning, men du har även erfarna släktforskare på plats som hjälper dig att undvika misstag och fallgropar. Vissa grupper erbjuder föreläsningar, studiebesök i arkiv och mycket mer som kan hjälpa dig på din resa.

4. Anteckna, anteckna, anteckna

Om du vill ro ditt projekt i land är det viktigt att du alltid antecknar så mycket som möjligt. Börja anteckna redan från start så att du har mer skinn på näsan längre fram. Var gärna frågvis i ditt sökande och dokumentera allt från det viktigaste till det mest oväsentliga.

5. Datorn – ett bra verktyg!

Visst är det bra om du har tillgång till papper och penna, men ett verktyg som du kommer behöva använda dig väldigt mycket av är din dator. Se till att du har tillgång till en sådan för att kunna ta del av kyrkoarkiv, dopböcker, begravningsböcker, församlingsböcker och mycket mer. Nuförtiden är all denna information digitaliserad och tillgänglig för dig att ta del av.