Kom igång med släktforskningen

Det kan finnas många anledningar till att man börjar släktforska. Kanske börjar man nå slutet på sitt liv, och vill se tillbaka på den historia som har lett fram till det, eller så kanske man just har gjort ett graviditetstest och insett att en ny generation är på väg. Då är kunskap om släktens historia en av de bästa gåvor man kan ge till barnet.

Om man aldrig tidigare har släktforskat kan det dock kännas svårt att veta var man ska börja – hur gör man ens när man släktforskar? Lyckligtvis finns det gott om resurser att ta del av, för att man ska lära sig grunderna. Tips på bra första steg är till exempel att läsa en nybörjarbok om släktforskning, att gå med i en Facebook-grupp om släktforskning (där man kan ställa frågor) och att kontakta sin närmaste släktforskarförening, som vanligtvis anordnar kurser och seminarier.

Den allra bästa början man kan få är sedan att fråga sin familj om den närmsta släkten. Genom att fråga sina föräldrar (eller morföräldrar och farföräldrar om de fortfarande är i livet) om deras egna föräldrar, morföräldrar och farföräldrar, kommer man sannolikt att kunna få information om släkten i alla fall till början av 1900-talet eller slutet av 1800-talet. Det är en mycket god start, eftersom det är svårt att få information om 1900-talet i nuläget. Det beror på att församlingsboken och andra handlingar med information om enskilda personer inte blir tillgängliga för allmänheten förrän tillräckligt lång tid har gått för att de inte ska anses som känsliga uppgifter, vilket normalt beräknas till 70 år (efter personens död). Med den grunden man har från sin familj kan man dock förhoppningsvis börja leta bland de digitaliserade kyrkböcker som finns tillgängliga online, och påbörja resan mot att upptäcka sin släkthistoria.